Startsida |   Nyheter |   Tidningar |   Metod |   Friskvård |  Ekonomi |  Uppdrag | Länkar | Kontakt

  Borås Tidning. Torsdagen den 20 aug 2009. Under Personligt

Landets första Skrattomolog Jubilerar.
Lena Thornander, Borås firar den 22 augusti sin 50-årsdag som landets första skrattomolog.

- Jag har ansökt och fått den titeln beviljad, säger Lena som därmed hoppas att hennes yrkesutövande tas mer på allvar.


Lena Thornander utbildade sig år 2000 till skrattpedagog. Hon startade då eget efter en längre tids sjukskrivning.
- Skrattet har hjälpt mig tillbaka på arbetsmarknaden, slår hon fast.
- Det finns hur mycket forskning som helst som visar att skratt är bra för såväl kropp som själ. Men det gäller att använda sig av rätt tecknik. Lena betonar att det inte handlar om att dra roliga historier för att få folk att skratta.

-Jag lär ut en teknik som fungerar som ren gymnastik, man syresätter hela kroppen. Lena Thornander är övertygad om att skrattgympa kommer allt mer, inte minst inom friskvåden.

-Det är viktigt att kunna ta vara på och använda sig av det egna imminförsvaret, förklarar hon. Efter nio år har Lena utarbetat ett koncept som hon vet fungerar. Många har blivit fria från såväl fysiska som psykiska problem. och det snabbt.

-Jag kommer aldrig att släppa detta, säger Lena bestämt.

-Jag är själv ett levande bevis på skrattets läkande verkan.

-Men jag skulle önska att det jag gör kunde tas lite mer på allvar. Det har blivit mycket bättre, men vi har fortfarande en bit kvar. Lena Thornander är inflyttad boråsare. Familjen lämnade Stockholm i slutet av 80-taletför att söka sig till maken Franks hemort.

-Vi sökte en lugnare miljö för barnens skull. Dessutom var husen mycket billigare i Borås än i Stockholm. Idag rymmerfamilen 4 barn varav de yngsta , som föddes 1994, är tvillingar. Födelsedagen kommer Lena Thornander att fira men öppet hus i hemmet.

Av Gunnel Almart

   ICA Kvantum - citybutikerna Nr 31 - JULI/AUGUSTI - 2009 27/7-2/8

   Sveriges Radio P4 Sjuhärad Garva gott på skrattets egen dag. Söndagen den 3 maj 2009.   
Lyssna på webbradion


   Sydsvenskan.se Idag firas skrattet världen över. Söndagen den 3 maj 2009

   Borås Tidning Världskrattdagen - rätt dag för ett riktigt gapflabb. Söndagen den 3 maj 2009

   Borås Tidning Hälsomässa i Rydals museum. Söndagen den 22 mars 2009

Det är roligt med alternativ.
Skrattinstruktör Lena Thornander demonstrerar skrattets positiva inverkan. Bakom henne syns en väldigt glad Marie Johansson från Berga I en ring ute på gården står en grupp och stampar, klappar och skrattar så de kiknar. Det är Lena Thornander, skrattinstruktör, som demonstrerar hur skrattgympan går till. Regelbundet – Man behöver göra det regelbundet, det ger positiva effekter både psykiskt och fysiskt. Ulla Karlsson från Örby och Marie Johansson från Berga provar på. De skrattar så de kiknar. Jag får ont i magen, säger Ulla som inte kan sluta att skratta men som får rådet av Thornander att det bara är bra.
Av Boel Ferm

  Allas veckotidning Nr 13 den 18 mars 2009.

  Göteborgs Posten Göteborgs Posten den 5 dec tidningsbilagan. Uppdaterad: 2008-12-05 09:15

  Borås Tidning I FOKUS 2008-08-07 uppdaterad den 12 aug 2008

  Borås Tidning Torsdagen den 20 mars 2008PUNKT
Punt är en tidning som Medieprogrammets 2:or Alströmergymnasiet Alingsås ger ut.

Lär dig skratta
Det finns mängder saker i världen som vi människor behöver för att må bra. En av de sakerna är glädjen och skrattet.

För en del människor är skratten och glädjen självklart, för andra inte. Vi människor skrattar åt olika saker. Det är ingen som bestämmer vad som är roligt eller tråkigt, det är det du som avgör. En sak som är säker är att skratt behövs och om det inte kommer självmant går det att träna upp som med allt annat. Ett sätt är att gå på skrattgympa.
”Den lönsamma och skonsamma gymnastiken”

- Under alla år har vi människor fått lära oss att inte visa känslor. Vi får inte visa när vi är ledsna genom att gråta och inte heller visa glädje genom att skratta. Det vill jag ändra genom skrattgympa, säger Lena Thornander som har arbetat med skrattgympa i sex år.

Av skrattgympa lär man sig att få bra självförtroende genom övningarna där ögonkontakt är det viktigaste redskapet. Skrattet smittar av sig och därför är det perfekt att träffas i grupp och skratta tillsammans.

- I samhället är det alldeles för många människor som trycker ner folk i sin omgivning för att kunna skratta på andras bekostnad. Genom skrattgympa blir det precis tvärtom. Där får alla vara med och skratta tillsammans, menar Lena.

Alla är välkomna på skrattgympa oavsett om du är bra eller dålig på att skratta. Det viktigaste är att du vågar släppa loss och bjuda på dig själv. Skrattet är en egenskap där alla som tränar kan nå samma mål. På skrattgympa får man lära sig att skratta med olika sorters skratt som är bra för olika saker i kroppen. När du skrattar med hjälp av bokstäver påverkar det t.ex. bihålorna eller luftstrupen på sitt unika vis

Genom att säga ”Ho Ho Ha Ha Ha” sätter man igång cirkulationen. Ju mer du rör dig vi skratt, desto snabbare återhämtar sig kroppen. När du skrattgympar påskyndar du självläkningen för att fortare bli frisk från halsinfektion, torrhosta och heshet. Det påskyndar även självläkningen av en öroninflammation, snuva och bihåleinflammation. Detta är bara ett fåtal exempel av vad skrattgympan kan bota för sjukdomar utan mediciner och dylikt.

- Kroppen fungerar som ett apotek som alltid är öppet 24 timmar om dygnet. Skrattgympa kan utföras på många olika platser, men bäst är att vara utomhus eftersom att syreupptaget är bäst där. Man kan i princip vara hur många som helst vid gympan, men Lena föredrar 8-12 stycken. - Att vara ledare i skrattgympa är inte något som man kan läsa sig till. Det kommer automatiskt genom olika upplevelser. Om man inte själv är glad och nöjd i kroppen är det omöjligt att lära ut andra att skratta, säger Lena Thornander.


Saker du kanske inte visste:
٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭
Ljudet av skratt stärker kroppen: Ger positiv påverkan på hals och stämband, munhåla och tänder, bihålorna örongångarna. Skrattet ger träning av knipmuskulaturen.

Skratt hjälper mot förkylning och ger bättre syreupptagning vilket påskyndar tillfrisknandet.

Skratt ger skönare och mer avslappnad nattsömn och mindre snarkningar

Skratt påskyndar lungornas läkning: Glädjen i skrattet går ända ut i cellen. Lungorna tömmer sig med hjälp av magmusklerna. Skrattet ger också gymnastik för ansiktets muskler vilket medför bättre blodgenomströmning vilket ger friskare hy. Skrattet påverkar blodcirkulationen och du blir varmare.

Skrattet hjälper mot rygg-, axel-, nack- och mag-besvär. När buk och underlivsmuskulaturen stärks, stärker det ryggraden vilket gör att musklerna i rygg och axlar blir avlastade.Av Martina Hacker
MAGNET
Magnet är en ungdomssida som görs i samarbete mellan Sjuhäradsbygdens gymnasieskolor och Borås Tidning

Här Skrattar man sig frisk
Skrattgympan hjälper många att stärka sitt självkänsla och få kroppen att må bra

Skrattgympa ledaren Lena Thornander tror på att göra kroppen frisk genom att skratta. Detta kanske låter tokigt, men för henne var det en början på ett nytt liv. Borås. När man hör ordet skrattgympa är det kanske inte så många som förstår vad man pratar om, men för Lena Thornander är detta något självklart.

Hon anser att skrattgympa är återuppbyggande för kropp och själ. Den är även bra mot sjukdomar och dåligt självförtroende. Lena hade själv dåligt själförtroende, men tack vare skrattgympan har det blivit bättre.

Skratta dig frisk
Skrattgympan går till så att man gör rörelser samtidigt som man skrattar för att utlösa känslor och hormoner. Det ska helst ske utomhus så att man får gott om frisk luft.
-Jag gör inte detta för att vara rolig, men ju mer man tränar desto roligare blir det, berättar hon.
Det som är så bra med skrattgympan är att man får utrycka sig med kroppen, plus naturligtvis gemenskapen och att hälsan förbättras. Enligt henne är det bättre att skratta än att gråta, för genom skrattet kan få ut så mycket mer känslor än när man gråter. Och detta leder i sin tur till att man kan gråta och sedan komma tillbaka till att skratta igen.

Resultat som märks
Det är mest barn och kvinnor som går på skrattgympa, men de killar som kommer tycker att det fungerar bra. Hon har sett resultat hos dem som kommit, de har fått bättre själförtroende och känner gemenskap.
Två av hennes elever, Anneli Wilks, 45 år och Mahin Azadfar, 48 år, håller med henne. De har hållit på med skrattgympa i fem respektive ett år.
Båda tycker att det är roligt och kamratskapet i gruppen är bra. Skrattgympan har hjälp dem att stärka sin självkänsla. Jag sjunger även mycket bättre nu efter att ha gått på skrattgympan, tillägger Anneli.


Av Helen Angervik
Johanna Ternander
(Magnet)
٭٭٭٭٭٭٭٭

Långa a:n hjälper mot förkylning
När man utför rörelser och skrattar ska man egentligen vara utomhus, men vi höll till i ett uppehållsrum i skolans lokaler. Efter en snabb beskrivning av vad skrattgympa är och vad det hjälper emot, fick vi ställa oss i ring och skratta samtidigt som vi klappa händerna Skrattgympa går ut på att hjälpa kroppen att återhämta sig från eventuelle förkylningar. Den kan även eliminera rygg - och nackbesvär.

Lena visade oss olika sätt att skratta som hjälper kroppen. Långa A:n, O:n, och I:n hjälper bland annat mot förkylning och bihåleinflammation. Skrattgympa går även ut på att förbättra självförtroendet. En och en skulle gå in en ring och se de andra i ögonen samtidigt som vi skrattade och tog emot applåder. Genom detta skulle vi öppna oss och få bättre självkänsla. Även gemenskapen i ringen får förtroendet att växa. Sen fick vi göra raketen som mest liknade en lek. Man skulle kombinera olika rörelser med andning som i slutet skulle bli till ett gapflabb.

Vad tyckte ni
1- Vad tyckte du om skrattgympa?
2- Skulle du kunna tänka dig att testa igen eller börja?
3- Hur känner du nu efteråt

Hanna Proohf
1- Det var roligt men ovant.
2- Jag skulle nog kunna tänka mig det.
3- Glad

Åsa Pettersson
1- Det varroligt, jag fick en bra bild av det.
2- Ja, det känndes som om det stärkte självförtroendet.
3- Uppmjukad och uppfriskad


Krönikan
” Att skratta bort sina problem är lite fel- man måste få gråta”

Vad är skrattgympa? Ska man bar stå och skratta och gymnastisera? Det kan väl inte vara bra för något?
Det handlar inte alls bara om att skratta och gymnastisera utan om att må bra och få bättre självförtroende, enligt Lena Thornanders sätt att se på saken. Vissa övningarvar bra men vissa kändes löjliga.
Det är nog möjligt
att detta kan fungera för dem som mår dåligt. Det kändes lite svårt att avgöra efter att bara ha testat det en liten stund. Vi tror att man måste må dåligt för att detta ska fungera. De som redan mår bra känner nog inte så stor skillnad. Det handlar ju om att stärka självförtroende. Och har man redan bra själförtroende så det är väl ingen riktig anledning.
Lena säger att det som är så bra med att skratta är att man kan skratta och på det sättet också börja gråta. Att försöka skratta bort sina problem är lite fel också, då kanske man borde gå hos en psykolog istället För det är minst lika viktigt att få kunna gråta och inte känna att man måste försöka bearbeta detta genom att skratta bort det. Det kanske är bättre att få prata med någon istället.


Av Helen Angervik
Johanna Ternander
(Magnet)
2006 Nr.11
Ett gott skratt förlänger livet

     Skratta dig frisk med indisk metod. Skrattgymnastik eller internal jogging är ett enkelt sätt att må bättre. Skrattet sätter igång alla cellerna i kroppen. Hela du blir som en milkshake, säger Lena Thornander. Hon har gett ut boken ”Skratta med anledning – skrattgympa”, där hon utvecklar sina teorier kring skratt som läkande träning.

     Detta är en gympa som man kan göra även när man är förkyld för den sätter igång immunförsvaret och påskyndar tillfrisknandet. Under skrattet sträcker man på kroppen och rör på muskler och leder. Båda hjärnhalvorna är inkopplade. Rörelserna är lagom små och ser till att lungorna arbetar och kroppen syresätts (Metro)

 Klick!

Sydfranska Magasinet
2006 Nr.3
Skrattgympa med Lena     
Lena Thornander heter en mamma som lyckats konkretisera effekterna av att skratta och särskilt om man skrattar tillsammans med några andra. Hon har givit ut en bok med titeln Skratta med anledning som är en bestseller för den som vill försöka att göra livet lättare.
     Lena är en självutbildad iakttagare av sitt liv och som är helt ärlig i sin analys av vad hon upplevt i olika faser och som dessutom lyckas förmedla sina upplevelser på ett begripligt sätt.
     Bokens innehåll presenteras inledningsvis med några rader om varje kapitel på ett sätt som gör att man måste läsa den. Den mänskliga plattformen beskriver Lena genom att påstå att människor är som oslipade diamanter som måste slipas med precision för att de skall bli perfekta. Hon påminner oss om att det värsta som kan hända människan är att hon förlorar barnets nyfikenhet, spontanitet och entusiasm och att bli fullvuxen och saknar möjligheter att utvecklas.
     I introduktionen så blir vi påminda om att ”skratta bör man annars dör man, skratta gör man ändå dör man” men man hade roligt så länge man levde. Om skrattets betydelse får vi veta att ”skratt från topp till tå, enkelt är om vi är två. Om vi skrattar mera blir vi bara flera”. Känslor är viktiga att inte undertrycka. Att tro på sin känsla är att våga tala om den, att våga vara den är att våga vara sig själv.
     Lena berättar också i boken om ett EU-projekt om skrattgympa som hon genomfört. Det började med att hon skrev dagbok som underlag för en ansökan. Hon fick igenom sitt projekt som beskriver effekterna av skrattgympandet. I utvärderingarna av projektet lämnar deltagarna sina synpunkter som uteslutande positiva.
     En av deltagarna summerar ”Att välja glädjen i vardagen är inte så svårt. Öppna en dörr. Ge bort en liten sak. Säg ett extra hej varje dag. Fråga hur andra mår. Håll en hand. Se andra människor kostar inget. Våga bry sig. Av framtiden hoppas jag att den positiva energin i alla dess former får ta över alla dessa lyckopiller och antidepressiva mediciner. Tänk om skratt skrivs ut som recept mot depressionen”. Vilket parti kommer att ta upp skrattgympan som ett vallöfte? Lenas bok är ett bra valmanifest.

Goda NyheterSkrattet som botar din förkylning
Ulricehamn

På fredag kan du skratta dig friskare. En av programpunkterna på festivalen är skrattgympa i grupp som leds av Lena Thornander
Metoden går ut på att skratta tillsammans i grupp. Den som lär sig att skratta på rätt sätt kan bli av med många olika krämpor och besvär, enligt Lena Thornander som håller i aktiviteten.

– Den bästa läkekonsten är människan själv, vi behöver varandra för att läka. När vi skrattar närmar vi oss varandra på ett positivt sätt, säger hon.
   Ögonkontakten är särskilt viktig, hävdar hon. Med ögonen bekräftar vi varandra och lockar fram känslor av välbehag.
- Det handlar om att våga stå för den man är och hur man ser ut. Det är inte bra att springa runt och låtsas vara någon man inte är, förklarar hon.
   Efter att själv ha haft problem med värk och dessutom blivit utbränd, upptäckte Lena att hon mådde bättre om hon skrattade på vissa sätt. Med tiden utvecklade hon tekniken och hon kom underfund med hur hon skulle skratta för att jaga bort smärta och infektioner som till exempel förkylningar.

Skratta på E
- Om Man har öroninflammation så ska man skratta på bokstaven E. Då vidgar man gången mellan svalget och örontrumpeten så att det infekterade kan rinna bort, säger hon Men räcker det inte att gapa lite? Nej, Inte om man ska tro Lena Thornander. Det är tack vare skrattets vibrationer som effekterna uppstår, hävdar hon.
- Det här är en metod som jag upptäckt själv och nu vill jag dela med mig av den till andra, säger hon. Sedan några år tillbaka leder hon grupper i skrattgympa i Borås. Oftast deltar 12-15 personer under de timslånga passen. För några år sedan tyckte vissa att det kändes pinsamt att skratta på beställning, men ju bekvämare Lena blev i rollen desto naturligare kändes det för deltagarna. Många av hennes aktiva skrattgymnaster har varit utbrända och blir enligt Lena, friskare med hjälp av grupp träningen.

Husmorsgymnastik
För att få ut så mycket som möjligt går Lena igenom hela kroppen från topp till tå. Samtidigt ska deltagarna utföra vissa rörelser. Hon jämför dessa med ”vanlig husmorsgymnastik”. På fredag eftermiddag visar Lena ett av sina pass på Sjuhäradsfestivalen. Hon poängterar att det är ok att bara titta på, men man måste testa för att förstå vad det handlar om.
- Du skrattar nästan så att luften tar slut. Man är precis genomkörd i hela kroppen efter en timme, säger hon

GYMPA FÖR ALLA. Lena Thornander beskriver sin teknik som enkel och rolig metod som alla kan var med på. Men det rör sig inte om något vanligt vardagsskratt- hennes skrattgympa är jobbigare än så

Kajsa Haglund
0321-26216
Kajsa.haglund@ut.se


Tranemo

Tjejmässa för kropp och själ


Äldre tjejer kunde få effektslingor i håret. Yngre fick fina ansiktsmålningar. Alla som ville fick vara med på skrattgympa.

Det var lite av utbudet på tjejmässan i idrottshallen.


LÄNGHEM. När Linda Kastberg och Angela Carslöv summerade mässan kunde de konstatera att det hade gått riktigt bra.

- Hade det varit sämre väder så hade det kanske kommit ännu fler besökare, men vi är nöjda.

Det var ändå en hel del tjejer i alla åldrar som besökte mässan.

Alla utställare var också tjejer i lite olika åldrar. De hade olika varor och tjänster att erbjuda.

Varierande
Ett varierande utbud med till exempel kläder, smink, hälsoprodukter, bröd, keramik, hår, blommor, handarbeten och foto.

Och så skrattgympa med Lena Thornander. Ute på gräsmattan i solen fick hon deltagarna att skratta så att tårarna rann.

- Skratt smittar så det går ju inte att låta bli.

Det fanns en del att provsmaka också. Te, dipsåser med olika smaker och hembakat knäckebröd. I en monter frestades dessutom med antirynkkräm.

- Det tror jag inte på, säger Ingrid Lomås. Men visst sätt lite där på kinden så får jag se om det hjälper.

Något omedelbart resultat blev det i alla fall inte.

Mässan hade något för både kropp och själ. Skrattgympan är ju bra för båda. Anita Åkesson och Inger Stark visade och berättade om det som numera försiggår i prästgården. De erbjöd lite andlig spis, inte minst i bokform.

Lotta Hellström
0325-57 23 23
lotta.hellstrom@bt.se
Publicerad: 2006-04-23 22:33
5 sorters skratt
- Vilken typ är du?

Lasse Åbergs Stig Helmer eller John Cleese stolligheter gör oss faktiskt friskare. Vad går upp mot ett förlösande skratt som känns i hela kroppen? Men det är skillnad på skratt och skratt.
Människor skrattar på olika sätt och av vitt skilda skäl. Lena Thornander som skrivit boken ”Skratta Med anledning” och arbetar som skrattgympa ledare i Borås guidar bland skrattarna
Text : Kicki Lindbergh


Typ 1 HUMORSKRATTAREN har det lättast. Världen är full av lustigheter. Han/hon ser humor i det mesta. Inte bara i tv och på film. Mycket är hämtat ur vardagen. Denna typ av skratt befrämjar hälsan. Humorskrattaren har en förmåga att ta sig ur kniviga situationer eftersom humorn lurar runt hörnet.

Typ 2 SOCIALA SKRATTAREN skrattar för att andra gör det. Man vill liksom vara med i gemytet och gemenskapen. Roligt eller ej det saknar betydelse. Skrattar gör man ändå. Ögonkontakten har stor betydelse i det sociala skrattet. Känslan av att vara sedd. Det är ett accepterat sätt att närma sig varandra. Alla har samma möjligheter oavsett förutsättningar ålder och ursprung. Alla blir vinnare.

Typ 3 OKUNNIGHETSSKRATTAREN vill dölja sin osäkerhet och okunskap Det stärker inte krediten och befrämjar inte god hälsa. Bättre är att datera upp sig och jobba med sin osäkerhet.

Typ 4 ÅNGESTSKRATTAREN skrattar av rädsla. Blotta tanken på tandläkarens väntrum kan få honom/henne att börja skratta. Detta ångestladdade skratt är inte bra för hälsan. Börja i skrattgympa och lär dig skratta hälsosamt.

Typ 5 HÅNSKRATTAREN är ingen kul person. Han/hon visar sitt förakt i sättet att skratta. Den som skrattar åt någon på detta sätt mår inte bra inombords.

”I jobbet är jag den sociala skratt typen och privat humorskrattaren” säger Lena Thornander. Författare till boken ”Skratta med anledning”.
KICKI LINDBERGH
medicin/hälsareporter
Expressen   Onsdagen den 2 november 2005


Glada miner på mässan

Den första äldremässan i Alingsås gav mersmak. Arrangörerna kunde räkna in cirka500 besökare. Temat var ”Bättre hälsa på äldre dar” och fokus låg på att förhindra fallskador.
Men så gavs också råd om tandhälsa och vikten av att hålla igång för att må bra.
Ett gott skratt förlänger livet, säger ordstävet och numera forskningen. Med Lena Thornanders hjälp praktiserades detta under en kvarts skrattgympa.

SÅ MYCKET SKRATT har det nog aldrig tidigare varit i Alströmergymnasiets aula som när Lena Thornander höll Skrattgympa

Skratt befordrar hälsa och välstånd
          Alingsås:
Skrattgympa, kan det va
nåt?
    Fråga Lena Thornander, hon vet.
Med enkla medel fick
hon igång en fullsatt aula
i Alströmersgymnasiet.

Flera hundra pensionärer stod upp, använde både stora och små muskler och skrattade av hjärtans lust.
    Lena beskrev hur ett befriande skratt påverkar hela kroppen. Magen muskler och tarmar, små muskler i ansiktet, armar och ben.
    Deltagarna fick applådera och stampa med fötterna och de tog varandra i hand och bjöd varandra på sina skratt.
Gympa ledaren fick alla att skratta på olika vokaler och även om en del kände sig lite fåniga så tog skrattlusten över och eftersom lena föregick med gott exempel så blev det ganska muntert i aulan efter en stund. Som avslutning på den dryga kvartens gympa drog Lena igång ”Raketen” som avslutades med ett rungande skratt.

CURT MAGNUSSON


GT söndagen den 9 okt 2005

HALLÅ DÄR
Blir man frisk av att skratta
Det är absolut min erfarenhet. Jag har själv läkts av skrattet och deltagarna i mina övningsgrupper skrattar sig snabb friska från infektioner och värk i kroppen.
Räcker det in med att le lite allmänt lyckligt?
Det är inte lika effektivt och risken är dessutom att leendet med tiden blir onaturligt och ”påklistrat”
Måste man lära folk att skratta?
Ja tyvärr tappar de flesta den naturliga förmågan som vi alla har med oss sen födseln
Vad beror det på?
För mycket stress i tillvaron plus alla tajta kläder som håller in magen och på sikt förslappar de viktiga musklerna.
Finns det ohälsosamma skratt? Visst helt klart. Hånskratt och skratt som framkallas när vi är osäkra eller rädda mår man definitivt inte bra av.
Måste man själv vara rolig för att få i gång grupperna som du instruerar?
Nej det handlar om att få ögonkontakt och överföra ett skratt som smittar från person till person
Jacob Wennerberg Jaco
Jacob Wennerberg@gt.se
Skrattretande bidrag från EU
Skrattinstruktören Lena har fått drygt 88 000 i EU bidrag
För att fortsätta skrattgympan i Borås

Borås.     – Det är roligt, nu kan jag få möjligheten att lära andra att hitta glädjen inom sig på ett snabbare sätt, säger hon.
Drygt 40 personer har tagit chansen att bokstavligen få garva läppen i projektet som drivs av studiefrämjandet.
Nu kan projektet fortsätta ytterligare en månad fram till och med april. Forskning har visat att skratt är en sorts själsligt godis som kan ersätta annat mer påtagligt godis som inte är så nyttigt för kroppen.
Dessutom aktiveras olika muskler i kroppen och tränas vilket också ökar välbefinnandet och ger nyttig avlastning för bland annat nackmuskulatur.
När BT Hälsade på torsdagsskrattgruppen ( Fel. Varje dags gruppen fast på en torsdag) Ekade skrattsalvorna från gruppen som gick runt i en liten ring medan man masserade varandras ryggar på ett uppenbart skrattretande sätt.
Man kan faktiskt skratta bort en förkylning, säger Lena Thornander, som är glad åt bidraget. Genom skrattprojektet får hon möjlighet att utveckla tekniken att locka fram det inneboende skrattet.
Hon jobbar som egen företagare och hoppas kunna fortsätta med cirklarna men också att kunna erbjuda skrattgympan till företag och organisationer.
Av Anders Wasén
anders.wasen@bt.se


Cellsamt kul på kåken
Ett gott skratt gör en gladare, i alla fall för stunden. Lena Thornander är känd för sina skrattgrupper i Borås I tio veckor har hon haft en kurs på Väster åsens kriminalvårdsanstalt

Borås. Skrattandet gör alla varma och glada. Känslan i skrattgympan är viktig enligt Lena Thornander.
     -Det blir en positiv stämning i hela rummet, men man måste vara med för att känna den, säger hon
De skrattar ha,ha,ho,ho,hi,hi. Hela registret från magen och ända ner i tårna. Det finns till och med skratt som ska vara bra för att förebygga snarkning.
     Det är ett gäng killar från behandlingsavdelningen som deltar. Skrattgympan är ett försök som ska utvärderas nu efter sista gången.
     Efter en stunds skrattande plockar Lena fram en mängd olika saker ur sin väska. En grodd potatis, en mandelkvarn, en skål med vatten bland annat.
Delar med sig
Hon skrattar inte bara med killarna, hon delar också med sig av sina egna erfarenheter hon gjort i livet. Attiraljerna hon har framför sig hjälper till att symbolisera det hon säger.
     Ett sätt att fånga uppmärksamhet, men också för att sätta igång tankeprocesser. Lena Thornander lägger en mandel i en kvarn. Den mals sakta sönder. Hon pratar om malande känslor som kan sätta sig i kroppen och i värsta fall göra en sjuk
     -Skrattat är frigörande och renar kroppen från gamla känslor som ligger och maler

Av Marie Haglund
marie.haglund@bt.se
    Publicerad: 2004-02-20 19:37Skrattet läker kropp och själ


Glädjen stod högt i tak i Torsbo fritidsgård i onsdags kväll. Lena Thornander lärde ut skrattgympans teknik och lockade publiken att dra på smilbanden som träning för både kropp och själ.
Man måste inte ha roligt åt något särskilt för att träna skrattgympa. Men glädjen kommer liksom av sig själv, när man väl börjar fnittra. Skrattet bubblar upp även under de mer stillsamma övningarna.
Lena Thornander börjar med att hålla upp pennor i olika färger och former - som en symbol för att olikhet är bra. Vem väljer en bunt exakt likadana kulspetspennor när man kan inspireras av mångfald?
-Alla är lika bra, men på olika sätt. Vi ska aldrig sträva efter att bli likadana, säger hon.
-Det handlar om att hitta sin nisch, att känna att "det här är jag bra på" och stå upp för det. Och det hittar man genom skrattet.
Bjuder på skratt
Att beskriva skrattgympa bara med ord går inte, förklarar hon sedan. Istället går hon runt och "bjuder på sitt skratt" för att publiken ska få uppleva glädjen i gympan själva.
Och ett gott skratt smittar ju, så det tar inte lång tid innan hela fritidsgården fnissar. "Hälsoskrattet" kommer från magen och går ända ut i fingerspetsarna och tårna.
Träningen kombineras också med fysiska rörelser. Med skrattgympa stärker man bland annat muskulaturen i rygg och mage, vilket gör att nacke och axlar avlastas.
-Det är hård gympa, men det är roligt, så man märker inte av det, berättar Lena.
-Skrattet kan också ge en mental läkning om man går och ältar saker som är jobbiga. Istället för att gå och vara osams med någon måste man lära sig att förlåta och förlåtas, och framför allt förlåta sig själv.
Delar med sig

Lena Thornander upptäckte skrattgympan när hon var sjukskriven från arbetet som dagbarnvårdare på grund av en arbetsskada.
-Men jag använde skrattet som läkande kraft i mitt arbete som dagmamma också, även om jag inte visste om det. Det var många barn som hade fått sina törnar i livet och vi skrattade mycket tillsammans. De hittade en gemenskap i gruppen.
Själva gympametoden lärde hon sig av en kvinna som studerat den i Indien. Och ett intensivt skratt-tränande hjälpte henne att bli fri från sin värk, berättar hon.
-Det hände mig så väldigt mycket att jag kände att jag var tvungen att dela med mig.
Håller kurser
Numera håller hon själv kurser i Borås, i ett EU-finansierat projekt genom Studiefrämjandet. Hon har också startat ett eget företag, med målsättningen att nå ut till företag och enskilda för att hjälpa dem att hitta glädjen.
Träningen är bra för både kropp och själ, enligt Lena. Man kan både bli av med värk och lära sig att hantera jobbiga situationer på ett positivt sätt.
Och det är som sagt inte nödvändigt att dra en massa vitsar för att kunna delta i gympapassen. Att kunna skratta hjärtligt är en fråga om teknik och träning. Dessutom är det något som alla egentligen kan - det är bara det att vi ofta stänger av vår förmåga att skratta i dagens samhälle, när vi möter motstånd och blir besvikna.
-Barn får med sig den här tekniken från födseln och det är den jag ska hjälpa folk att få igen, säger Lena.
Lina Österberg
E-post: lina.osterberg@ut.se