Startsida| Nyheter| Tidningar| Metod| Friskvård| Ekonomi| Uppdrag| Länkar| Kontakt

 

Brev från maj 2007


Kära Lena!

Tack, för din speciella skrattgymnastik, din uppmuntran och ditt soliga leende. Du kom hem till mig där jag låg platt på rygg efter en trafikolycka den 10 maj -07
Högra nyckelbenet var av på två ställen, flera brutna revben och nacken som inte orkade hålla upp huvudet. 5 dagar på sjukhuset och en vecka hemma med svår värk.
Sjukgymnasterna gav mig ett rör att blåsa i för lungornas skull och några enstaka rörelser för axlarna.

Så kom du och vi skrattade och gjorde din gymnastik. Efter ett par dagar vågade jag lyfta högra armen också. Andningen blev lättare Jag kunde våga hoppas på att kunna åka på min 4 dagars semester den 28-31 maj. Det var 4 retreat dagar på Lärjungagården i Torestorp med goda vänner från Byttorpskyrkan.
Jag knöt en hårdmanglad linneservett om halsen och åkte iväg och hade det underbart. När jag kom hem fortsatte vi skrattgympan och jag kände mig starkare för varje dag. Den 16 juni for jag till Södra Näs med min sons familj och stannade till den 21 juni.

Ps. Tack för lånet av alla roliga videofilmer som fick mig att glömma värken i min ensamhet Ds.

Våndan av att sluta skrattgymnastisera. Nere vid kusten blev det inte att skrattgymnastisera ensam. Efter 3 dagar blev jag så yr när jag reste mig från sängen och ännu värre när jag la mig ner. Doktorn förklarade att en av bågarna i innerörat var irriterat av slem som rann ner bakom näsan. Hade jag fortsatt med min skrattgymnastik hade det med all säkerhet aldrig hänt. Än en gång tack för att du fick igång mig så fort att jag kunde åka på mina små semestrar
Kram Anna -Margit

Kära Anna-Margit vad jag är glad för din skull

Första hembesöket var den 16 maj då vi började med skrattgymnastiken liggande. 17, 21, 22, 25, 26 var jag hemma hos dig.
Måndagen den 28 maj 2½ vecka efter olyckan åkte du på sin första semestertripp relativt pigg så pass i alla fall att du kunde sköta dig själv och ha behållning av din resa.

Måndagen 4 juni 3½ veckor efter olyckan tog du dig med stadsbussen hem till gården där jag håller till med min skrattgymnastik tillsammans med en vän. Då stod du men hade en stol som du kunde ta till om du behövde när vi skrattgymnastiserade. Du använde den en del. Jag skjutsade hem dig för säkerhets skull.
Hembesöken fortsatte den 6, 7, 8, 10 juni vi arbetade vidare men inte mer än en halvtimma/ gång.

Måndagen den 11 juni 4½ veckor efter olyckan tog du dig med stadsbussen både fram och åter till min skrattgymnastik. Även då stod du men hade en stol som du kunde ta till om du behövde när vi skrattgymnastiserade. vilket DU aldrig gjorde inte förens efteråt. Du kunde även höja bägge armarna ända upp. Den 14 juni var jag hemma hos dig inför din andra semestertripp. Det var väldigt roligt att få uppleva en sådan snabb återhämtning från en sådan olycka. Även om det är långt kvar med att läka och bli av med värken helt så har du ju kunnat utföra saker du aldrig trott dig om. Du har verkligen kämpat. Detta har vi varit två om.
Lena Thornander


Utvärdering av intensivgympan i maj 2007


-Skrattgymnastiken har givit oss mycket mer än jag förväntade mig av den.

-Jag har blivit gladare inombords.Bättre rörlighet i nacke,axlar och rygg

-Jag är inte Lika tjatig nu- Jag är gladare

-Bra motion både psykiskt och fysiskt.

-Snabbare frisk från förkylning!!!(c:a 1 Vecka) Fast jag haft en väldigt jobbig hosta.

-Jag har lärt mig att knipa med rumpan när vi skrattgympar. Jag har känt små el stötar under vänster fot i 4-5 dagar, plockat ut en flis ur kinden, Blivit jättepigg. Lättare att stänga ute negativitet.

-Mina arbetskamrater har uppmärksammat. Att Jag har tagit egna initiativ. Sjunger mycket och är gladare

-Bra för mycket. Blir mycket starkare (Kroppsligt och mentalt).Jag har fått ett helt annorlunda skratt, Det bara bubblar ur kroppen.Bättre självkänsla

-Min allergi har inte varit lika svår. Det har inte svidit lika mycket i ögonen. svulnaden runt ögonen har uteblivit.

-Jag har haft problem med nästäppa när jag vaknat. Redan efter första gången kände jag när jag vaknade dagen efter att jag kunde andas genom näsan. Nästäppan har inte kommit tillbaka.

-Psoriasisutslagen har blivit betydligt bättre. (Så bra brukar det inte bli fast jag smörjer mig). Det ser ut som jag badat saltvatten varje dag vilket jag inte gjort

Brev från höstterminen 2006


Hej Lena!

Jag försökte skicka ett meddelande för ett tag sedan men upptäckte idag att det inte kommit fram.

Det är bara bra med mig, jag känner mig pigg och glad. Det har hänt mycket med mig sedan förra terminen. Jag känner mig harmonisk, lugn och jag har fått mer självkännedom.

Läkarna säger också att jag mår bättre och eventuellt kan jag minska ner på medicinen. På arbetet tar jag inte så allvarligt på allt som sker. Det finns mer distans till allt. Något som jag blivit bättre på är att prioritera mig själv och barnen. Nu mera umgås jag mest med de personer som ger energi och kan ta emot energi. Det känns bra att låta en del saker bara passera och spara på energin till något viktigare. Jag har kommit närmare min inre röst och fått svar på funderingar och jag har märkt att naturen ger mycket kraft.

Min sömn är djupare. Jag hade aldrig kommit så har långt utan skrattgympan. Den satte igång hela processen, kroppen läkte inifrån. Vi syns snart, så fort jag fått ordning på barnpassningen.


Kram, tack för hela förra terminen.
Med vänlig hälsning,
AristeaBrev efter intensiv kursen 3 maj – 2 jun
varje Måndag-fredag klockan 10.00 2006


Hej Lena!

Nu har jag hunnit med två säsonger med skrattgympa hos dig, både den öppna kursen på måndagskvällar under hösten 2005 och våren 2006, 30-timmarskursen under hösten 2005 och intensivkursen nu i maj 2006.

Innan jag började i höstas så hade jag både sett och hört skrattgympan, eftersom jag bor i huset tvärs över gatan. Men det tog ju ett bra tag innan jag tog mig i kragen och gick för att pröva. Det kändes lite som en utmaning att pröva denna träningsmetod. Har under åren testat det mesta i form av träning och behandlingar mot min fibromyalgi och min yrsel, utan någon nämnvärd förbättring. Så det var med spänning som jag gick för att prova skratt som träningsform. Blev glatt överraskad när jag upptäckte att det inte bara var skratt det handlade om, utan även små försiktiga rörelseövningar, balansövningar, att lära sig bukandning och att använda olika kroppsljud (vokaler) för att rensa upp i kroppen. Dessutom handlar det en hel del om kroppspråk, att ge uppskattning till andra och att lära sig att ta emot.

När jag hållit på några veckor så började jag upptäcka att saker hände. Min i vanliga fall besvärande huvudvärk försvann, och den uteblev vecka efter vecka. Jag har inte sluppit den helt sedan dess, men när jag nu vid något tillfälle får huvudvärk så använder jag mig av rörelser av ögonbrynen, som vi gör när vi tränar, och huvudvärken försvinner väldigt fort numera.

I början var jag väldigt trött och kunde sova nästan hur mycket som helst, men numera är jag piggare än på många år. Nattsömnen har dessutom blivit mycket bättre. Jag sover riktigt gott på nätterna. Min mage som ofta bråkat med mig fungerar numera jättebra. Min täppta näsa har verkligen förändrats. Från att ha tagit nässpray nästan dagligen, så behöver jag det nästan aldrig numera. Dessutom har jag varit lypsyl beroende tidigare. Har smörjt in läpparna i tid och otid, men se det behöver jag inte längre. Nu känns läpparna mjuka och sköna ändå.

Mina problem med muskelvärken har verkligen åkt berg och dalbana dessa två säsonger. Under hösten hade jag först problem med att det kröp och kliade fruktansvärt i musklerna efter varje skrattpass. Detta gick över efter några veckor, men då inträdde islossningen i stället. Det knäppte och brakade i muskler och leder i hela kroppen, även på ställen där det varit som mest stumt och stelt. Under hela hösten 2005 så kände jag mig betydligt mer avslappnad i musklerna än vad jag normalt brukar göra. Men jag har inte sluppit värken helt och hållet, och under intensivkursen i nu i maj 2006 så fick jag rejält ont, efter ett par veckor med träning flera dagar i veckan. Men efter ett par veckor till så hade det avtagit och nu är det under uthärdligt igen.

Mina vrister gjorde riktigt ont under en period på hösten, och dessutom hade jag hugg i min ena tå. Men efter ett tag så försvann detta och under våren så har jag knappt känt av detta alls.

Mina ögon har också bråkat lite med mig. Har utåtskelning på båda ögonen, något som jag haft ända sedan jag var barn. Skelningen började förvärras för ca. 5 år sedan och har bara blivit värre och värre. När jag i april nu 2006 var på ny kontroll på ögonmottagningen så konstaterades det att jag skulle behöva öka styrkan på min prisma igen, vilket jag gjorde. När intensivkursen i skratt hållit på ett par veckor nu i maj så kändes det en dag så konstigt när jag satte på mig glasögonen på morgonen. Efter en stunds funderande så beslutade jag mig att försöka byta till lite svagare prisma i glasögonen. Och se, det kändes genast lite bättre. Detta höll i sig ända till i mitten på juni. Då började det kännas knepigt igen, så jag har nu bytt till ytterligare svagare prisma. Detta är helt otroligt. Det verkar som om graden av skelning börjar förbättras igen. Beror detta på skrattgympa så är det fantastiskt.

Känner att jag under de två säsonger som jag hållit på med skrattgympan blivit lugnare, och känner mig trygg, både med mig själv och i situationer som tidigare känts stressande. Jag är nästan alltid på väldigt bra humör, och jag märker att det smittat av sig på omgivningen. Min kära make, mina barn, barnbarn påpekar ofta att jag är mycket gladare och piggare, och mina föräldrar tycker att dom fått tillbaka sin glada dotter igen. Jag kan absolut hantera mina kroppsliga problem på ett helt annat sätt nu. Om kroppen värker och knoppen snurrar, så bryr jag mig inte om det på samma sätt som förut. Jag är glad och positiv ändå, vilket känns helt underbart. Småsaker som förut kunde irritera mig till vansinne, tar jag numera med ro.

a sammanfattningsvis så har alltså skrattgympan gjort susen både för kropp och själ. Det är fantastiskt att man med hjälp av skratt och enkla kroppsövningar kan uppnå en sådan lugn och harmoni. En stor del i detta är naturligtvis alla glada och trevliga människor som tillsammans med mig också tränar skrattet, och sist men inte minst du Lena, som lärt oss denna trevliga och avslappnade träningsmetod.


Kramis till dig
Hälsningar
Lena W
Hej

Här är mina reflektioner om intensiv kursen i maj 2006.

Jag har inte varit med varje dag utan ungefär två ggr/vecka.

Jag har provat att gå några gånger på skrattgympa för två eller tre år sedan, då kände jag mig mest väldigt fånig.

Denna gång gick det bättre. Efter någon gång hade jag just den morgonen vaknat med kramp i en axel, det var en punkt ungefär stor som en femkrona. När skrattgympa passet närmade sej slutet körde vi en balans och lea (lösa upp) igång hela kroppen rörelse då kände jag att krampen började lätta lite och efter nästa övning som var "skrattsalvan" hade krampen helt försvunnit. Jag har också lärt mig för att få ut att bäst resultat av övningarna behöver man koncentrera sej och JOBBA med de olika skratten. Då känns det att det gör nytta. Jag kan tänka mig att fortsätta med skrattgympan.


många kramar
Kerstin
Hej Lena

Efter första dagen förmiddag klockan 10.00
Kändes en helt ny effekt. När jag kom hem och landat i min fåtölj kände jag ett stort välbehag på annat sätt som jag inte känt så här stark när man skrattar 18.30 på kvällen. Man kunde även känna följande dagar en större medvetenhet, som gav styrka, glädje och lätthet.

Vid ett olyckligt tillfälle ramlade jag och slog rejält i backen (troligt vis ojämna gatstenar) kunde inte ta mig upp med en gång. En stark man lyfte upp mig. Satt på en bänk och kände stor smärta. Tankar om vad hände denna gång i kroppen. Brutna revben var vanligt när jag ramlat. Efter två dagar avtog smärtan var jag åter på skrattgympan. På morgonen nästa dag var bara ömhet kvar.

Jag har aldrig tidigare varit med om så snabb återhämtning. Tack vara skrattgympan som gjort min kropp så tålig. Helt fantastiskt.
Andra effekter jag känt och upplevt, nära till skratt i vardagen, även motgångar är så lätta att ta, lätt att le mot människor, känner ibland när jag skrattar att jag har äppelkinder, mera spänst i ansiktsmusklerna. Mitt barnbarn som är tre år såg på mig en gång när jag kom till henne efter en skrattgympa och sa –Mormor är du frisk nu har du inte längre ont i ryggen, kan du lyfta mig nu?
Hon har varit van vid mitt ryggbesvär och att jag inte kunnat lyfta henne. Hon såg en helt annan utstrålning hos mig som för henne var detsamma som att jag var av med mina besvär. Kan man få ett bättre bevis på vad skrattgympa gjort för mig?

Hälsningar
Maj
Hej Lena

Skrattgympa i maj 2006
Tack Lena för ditt underbara leende och glada skratt. Första skrattpasset kände jag mig lite undrande, men jag hängde med.
    - Det var ju en timmes gympa för hela kroppen! Samma kväll fick jag ont i min ”nya höft” . Mystiskt! Det gick över efter någon timme. Jag har lite Kol fast jag slutade röka för 12 år sedan. En söndag i kyrkan kunde jag sjunga en hel psalm, förut orkade jag bara en halv vers.

Skrattgympan blev roligare för varje gång. Mångas spontana skratt, goa kramar och goa deltagare. När det blir ensamt och sorgset hemma, ser jag den glada ringen av skrattande goa människor, där jag fått vara med i gemenskapen. Hörseln har också förbättrats Jag är 74 år och änka sedan 9 månader

Mycken tack och kram från Anna-Margit
Hej Lena

Återfått luktsinne
Januari 2006 fick jag vinterkräksjukan den var fruktansvärd den gjorde så att jag tappade luktsinnet och smaksinnet, inte bara det utan allt luktade och smakade illa. Trodde att så skulle förbli. Men tack vare skrattgympan har det avsevärt förbättrats jag kan nästan påstå att jag är helt återställd.

En dag skulle vi lära oss att förstå hur man kan jobba med psyket. Jag tänkte på min katt som jag var så ledsen för att jag inte kunde förstå. (Han skrek som en mars katt och ville inte äta upp. Han var väldigt skrikig så fort han såg mig). Efteråt när jag gick tillbaka till den tanken fick jag ont i magen.
När jag sen kom hem möttes jag av min lilla katt han såg så rart på mig på mig, den blicken var helt oförglömlig. Jag har aldrig sett något djur titta så rart. Efter den dagen har han ätit upp sin mat till råga på allt så skriker han inte längre och det är jag väldigt tacksam över. Om det var telepati mellan mig och katten eller om det hände något med mig eller med katten vet jag inte . Jag blev i alla fall väldigt förvånad över effekten.

Rösten har stärkts Förut blev jag yr trött och andfådd om jag ansträngde rösten. Skrattgympan har gjort att jag återfått klämmen på buk andningen . När jag återfått kontakten med buk andningen blev allt mycket lättare. Jag fick en lättads känsla i kroppen och kände mig glad och lycklig utan någon speciell anledning. Min ansiskts hy ser friskare ut det blev jag riktigt förvånad över.

Känner mig starkare fysiskt jag kan bära upp gräsklipparen utan ansträngning ifrån källaren nu. Med buk andningen kan jag häva en stresskänsla vilket jag inte förstod förut. Jag trodde att man skulle andas för att syresätta kroppen Buk andningen lärde jag mig -53

Hälsningar
Hermine
Aus einem Anschlag an der Kirchenpforte in Saalbach, Österich

Manche Menschen Wissen nicht
wie wichtig es ist, dass sie einfach da sind

Manche Menschen Wissen nicht
wie gut es tut, sie nur zu sehen

Manche Menschen Wissen nicht
wie tröstlich ihr gütiges Lächeln wirkt

Manche Menschen Wissen nicht
wie wohltuend ihre Nähe ist

Manche Menschen Wissen nicht
wie viel ärmer wir wären ohne sie

Ur ett anslag på kyrkporten i Saalbach, Österrike

Dikten är förmedlad och översatt av Hermine Svensson 2006-08-03

Många människor vet ej
hur viktigt det är, att de bara finns

Många människor vet ej
hur gott det är, att bara se dem

Många människor vet ej
hur trösterikt deras snälla leende är

Många människor vet ej
hur välgörande deras närhet är

Många människor vet ej
hur mycket fattigare vi vore utan dem
Tjejträff


När det var dags för vår årliga tjejträff och jag skulle hitta på något på vårt 10-årsjubileum, ville jag hitta på något annat än bara bowling och mat. Dessutom sammanbaka detta med en möhippa. Jag surfade ut på Borås kommuns hemsida för att se om vi hade något annorlunda att komma med i Borås. Skrattgympa lät lagom tokigt och suspekt och föll mig i smaken direkt.

Nog skrattade vi hela helgen och vad kunde vara bättre än att avsluta helgen med ett ännu rejälare garv genom skrattgympan som har fått oss att ”skratta läppen av oss” även efteråt.

Kan varmt rekommendera detta till en början tillgjorda skratt men som vi fick större behållning av än vad vi kunde tro.

Med vänliga hälsningar
Kicki
Diagnoser och symtom hos de som deltagit flitigt här nedan finns det mer att läsa om i boken ”Skratta med anledning”

1. Diagnosen bröstcancer. Cellgifter.

2. Att vara någon.

3. Insikten om sig själv.

4. Kommunikation.

5. Fobi.

6. Andning,

7. Bättre cirkulation

8. spännings huvudvärk.

9. Avslappning

10. Konflikthantering.

11. Förlust av anhöriga,

12. Fibromyalgi.

13. Fantomvärk, (cell minne).

14. Reningsprocess av luftvägar.

15. Rörelseförmåga, friskare hy.

16. Autonoma andningssystemet.

17. Mensvärk

18. Svullna leder.

19. Större tålamod


Mitt allra första brev kom efter jag hade haft skrattgympa ett halvår
Borås den 24/1 2002 av en kille som gått regelbundet 1 gång i veckan hela höstterminen.


Jag har fått ett ökat självförtroende. Känner mig säkrare bland människor. Blev av med
magkatarr som inte ens Losec bet på. Min uthållighet har ökat mycket. Jag har till på köpet blivit gladare. Minneskapaciteten har ökat. Märkt vid mina studier.
Tack Lena

Hälsningar
Björn