Startsida| Nyheter| Tidningar| Metod| Friskvård| Ekonomi| Uppdrag| Länkar| Kontakt
Tack för lånet av boken! Intressant läsning! Ännu en påminnelse om att kropp och psyke är kommunicerande kärl.
Leg. läkare vårdcentralen Sjöbo
Bok recension Av Pär-Uno Ström Alingsås tidning Onsdagen den 12 oktober


Lena skriver bok om skrattets betydelse

Alingsås:
Ett gott skratt är hälsobefrämjande på många sätt.
Det ökar blodcirkulationen och stärker muskler, leder och tarmfunktion. Depression, stress och snarkning motverkas av glada miner. Om detta skriver Lena Thornander i sin nyutkomna bok Skratta med anledning –skrattgympa.

Lena Thornander är dagmamman från Borås som sadlade om till skrattinstruktör. Hon hade varit utbränd och fick möjlighet till utbildning och en nystart i livet. Nu leder hon själv kurser lite varstans i konsten att skratta, bland annat har hon varit i Alingsås vid ett par tillfällen.

”Ett gott skratt förlänger livet” lyder ett talesätt.
    –Det kan nog vara sant, menar Lena, men framför allt ger det ett friskare liv
men några leenden om dagen räcker inte. Det ska vara rejäla gapskratt för att kropp och själ ska må bra.

På drygt hundra sidor beskriver hon nu en metod som bygger på självupplevda effekter av skrattgympa och som hon utvecklat i ett EU- projekt; I fjol gjordes en utvärdering med 40-talet personer, som visade att flera nått samma resultat. En del hade slutat med kortison och antidepressiva mediciner, andra kände inte längre problem med abstinens.
    - Bokens syfte är att ge skrattet en upprättelse. Att med hjälp av varandras skratt locka fram glädjen i oss genom träning och kunskap om hur människan fungerar fysiskt och psykiskt säger Lena.
    I boken står det att kroppsspråket utvecklas också när man skrattar. Ögonkontakten är som att se sig i spegeln. Det stärker självkänslan. Många barn och vuxna vågar inte se varandra i ögonen för rädslan att behöva stå för vad man har sagt. Skrattgympan går nu ut på att sträcka och tänja och röra så många leder som möjligt samtidigt som man skrattar.
    Andningen är viktig och att skratta med buken. Det är den senare som håller upp kroppen
    - skratt som tränas blir tillslut äkta. Ett nyfött barn som börjar skratta tränar sig själv. På samma sätt kan en vuxen människa som inte skrattat på länge träna upp denna funktion med närvaro och med glada människor, framhåller Lena


Mångfald som tar på krafterna

Göteborg. Bt:s reporter Krister Persson ger sig ut bland våra lokala utställare på bokmässan, en odyssé bland kokböcker, sagor, design och skratt.

Men vi börjar väl dagen med ett skratt. Ty i en monter står Lena Thornander och småler. Inte för hon skrivit en bok som heter skratta med anledning, inte för satt hon förväntar sig att tjäna en massa pengar på mässan. Nej, hon ler för att skrattet har hjälpt henne.
    - Jag mådde dåligt tidigare. Nu mår jag bättre. På en skala, 1 år är skit 10 år är toppen
    - Då är jag nog på fem nu. Och hon lär ut, har kurser där de skrattar sig friska. Man kan skratta bort, till exempel en förkylning. Det ar bra att börja i grupp, för att få grepp om metoden, sedan går det utmärkt på egen hand. Det är en enkel metod, inte fånig. Och visst skrattar hon spontant också.
     - Jag mår väl som en tolva på skalan snart, skrattar hon.